Свободно време

Докато четете забавните ревюта на Любопитно за игрите можете да разпуснете и с нещо друго занимателно и развлекателно. Можете веднага да изиграете онлайн игра по свой избор. За да играете безплатните онлайн игри за деца не е нужно да сваляте или инсталирате допълнителен софтуер. Всички Онлайн игри се играят през WEB браузъра. Изиграйте няколко Hidden Object games online.
Можете да опитате няколко Time Management Games и да разберете какво е да си сервиттьор или шофьор на такси.

Историята на Онлайн Гейминга

MUD -1978 г.Мнозина от вас сигурно си мислят, че онлайн игрите са измислени преди десетина година. Смятат, че този отрасъл от онлайн индустрията е един от най-новите и най-модерните. Истината обаче е съвсем друга. Както казват американците „Overnight success, comes after many years of hard work” или в превод  - „Бързият успех идва след години усилена работа“. Всъщност историята на онлайн гейминга започва още от 70-те години на миналия век. Дакари Кери предоставя в  хронологичен ред информация за всяка емблематична игра, която е допринесла за развитието и до някаква степен за вида на онлайн игрите днес.

PLATO - 1972 г.

Може би сте чували за „PLATO“ или дори сте играли на нея. Тази игра се счита за пионер в мултиплейър игрите. Интересното е, че тя е създадена с образователна цел за интеракция между студентите от университета в Илинойс.

Maze War - 1973 г.

Замисляли сте се какъв тип игри стават винаги най-масови? Естествено тези, в които присъства войната. Съвсем логично е, това е естествен първичен стремеж на човешката природа. Всъщност тази играе била проект на НАСА още през 1973 г. с цел да подпомогне развитието на сървърите като хостове, а също така и за връзката peer-to-peer както за игри така и за други цели, но излиза доста по-късно.

MUD -1978 г.

„MUD“ се счита за първата игра в мрежата. Идеята е естество, да се създаден един глобален, виртуален свят, в който всички са свързани се опознават както един-друг, така и този нов свят, който създават.

MAD on BITNET – 1984 г.

Мултиплейърът е вече факт, но “MAD” е първата мултиплейър игра, която се разпростира в световен мащаб.  Появата й през 1984 г. е истинска революция, защото е първата реална игра, която може да свърже и най-отдалечените точки на света.

Doom  - 1993

Doom“ е първата мултиплейър игра от първо лице, в която е включена стрелба. Играта излиза за пръв път през 1993 година. В нея можеш да се свържеш в нетуърк с други играчи. Тя е може би един от най-емблематичните примери за мултиплейър, онлайн интеракция и абсолютна класика за геймърите.

Quake  - 1996

Много подобна на „Doom”, „Quake” излиза през 1996 г. и предоставя за пръв път възможността за симултантен тип игра, без особени забавяния (лагове) на сървърите.

Като се замислим, игрите днес до голяма степен  дължат това, което са на своите предшественици описани по-горе. Какви ли ни предстои да видим в бъдещето? Чакаме с нетърпение!